GDPR - Hamboringen - IdrottOnline Klubb

Dataskyddsförordningen - GDPR

Hamboringens medlemsregister används för att registrera närvaro på kurser samt skicka ut inbetalningskort för medlemsavgifter. Medlemsregistret är lagrat hos Riksidrottsförbundets IdrottOnline och följer direktiven i dataskyddsförordningen GDPR.

Hemsidan med föreningsaktuellt och fotogalleriet innehåller jounalistiskt material. Övriga sidor är information till medlemmar och kontaktuppgifter till funktionärer i föreningen. Här presenterar vi föreningens verksamhet från kurser, uppvisningar, medlemsaktiviteter, möte mm. Vår hemsida visar på bredden i föreningen vilket lockar nya medlemmar till Hamboringen. En förening utan medlemmar är ingen förening därför är det i alla medlemmars intresse att vi kan behålla och värva nya medlemmar.

Riksidrottsforbundet om GDPR.

I Sverige har vi tidigare haft den så kallade missbruksregeln som innebär enklare regler för personuppgifter i ostrukturerat material. När Dataskyddsförordningen GDPR börjar tillämpas den 25 maj 2018 försvinner missbruksregeln. Detta innebär att samma regler gäller för alla personuppgifter som behandlas i e-post, på hemsidor, i pappersform och datorer etc.

När det gäller publicering av material på föreningens hemsida och sociala medier sker det som utgångspunkt med stöd av en intresseavvägning. För det krävs att föreningens intresse av att publicera bilder för att exempelvis visa upp föreningens verksamhet väger tyngre än det intresse personerna på bilderna har av skydd för sina personuppgifter. Inför bildpublicering ska föreningen dokumentera sitt resonemang avseende avvägningen mellan föreningens och individernas intressen.

Inget material som upplevs kränkande av den som berörs av behandlingen får publiceras, varken på hemsidan eller i sociala medier. Om föreningen tillkännages att något material upplevs som kränkande för individen som berörs av behandlingen, ska detta material omedelbart avpubliceras. Detta gäller om avpublicering rimligen kan ske med hänsyn taget till föreningens organisation. När det gäller publicering av barns personuppgifter på hemsida eller sociala medier kan samtycke från vårdnadshavare bli aktuellt.

Läs mer om GDPR på datainspektionen.

Uppdaterad: 29 MAJ 2018 13:53
Skribent: Ingmar Albinson