Minnesord - Anders Staxäng

05 FEB 2018 00:00
  • Uppdaterad: 07 FEB 2018 11:17

Anders StaxängEn av Hamboringens profiler, Anders Staxäng, har lämnat jordelivet.

Anders gick med i Hamboringen strax efter att HR bildades 1979. Han började som dansledare för ”Våga Stuffa” kurser där man hade utbildning och dansade till dansbandet Contrazt. Ganska snart startade Anders ihop med Marita Bergman en Folklig grupp för att dansa Folklig dans.

Vad är då ”Folklig Dans ” ? Under mitten av 1800-talet började Allmogen, vid festliga tillfällen, klä sig i folkdräkt och dansa uppställningsdanser, s.k. Folkdanser. Dessa dansades i fyrkant eller på rader mot varann. Ganska snart uppstod en skillnad, s.k. "Folklig dans". Det var den dans som landsbygdsbefolkningen, pigorna och drängarna dansade, när de träffades vid vägskälen på lördagskvällen för att roa sig. Här var det inte tal om folkdräkt utan man tog på sig det renaste man hade och danserna var varianter av polska, snoa och polka. Deras danser upplevdes av vissa som lite orediga. Som om de inte dansade samma dans. Och det var helt riktigt. Varje par hade sin variant av polska som de dansade. Man dansar inte samma antal steg efter varandra som i folkdans utan var och en dansar efter takten som de tycker men med samma steg till varje polska. Den Folkliga gruppen bestod av ca 20 personer och gjorde många bejublade uppträdande. Bl.a. Tävlade man i Vingåker där man kom på tredje plats, Man dansade även under ”Skansenveckan”, där våra dansare Göran och Lena Fridh gifte sig i Seglora kyrka.

Anders var också en av de drivande krafterna när man skapade dans-skådespelet om ”Freden i Brömsebro” som inträffade år 1645 . Detta var ju en historisk händelse som Karlskrona stad skulle uppmärksamma med ett 350-års jubileum. Det var många av Hamboringens dansare som deltog och man dansade olika danser från 1600-talet. Engagemanget var stort från hela föreningen och man fick lära sig 1600-tals danser efter nerplockad danspedagog från Växjö , alla fick sy upp sina egna kläder efter instruktion av textillärare Ingrid Persson, och det var kläder som speglade fyra olika stånd såsom pigor o drängar, bönder, adel samt Kung och Drottning från Sverige och Danmark.

Premiäruppvisningen skedde på historisk mark, nämlingen på den del av stadsmuren som finns kvar i Kristianopel. Den följdes sedan av ett antal uppvisningar som uppfördes i Sparresalen tillsammans med Marinens Musikkår. Mycket pampigt, vackert och minnesvärt för de som var med.

Anders var under alla år en drivande och ansvarsfull person inom HR. Han innehade de flesta positioner inom HR såsom vice Ordförande, Utbildnngsansvarig, Kursaansvarig mm. Under många år och med stort engagemang och ansvar anordnade Anders kurser för blivande danslärare, ordnade med egenhändig sammansatt studielitteratur mm. Kursen varade en termin och examen innebar bl.a. att man från en dansbeskrivning skulle visa och instruera ett antal okunniga dansare en dans man själv inte hade en aning om. Gissa vilka olika resultat det kunde bli. Men Anders var en duktig pedagog och alla lärde sig av sina och andras misstag.

På den tiden hade Hamboringen ca 1600 medlemmar och den större delen av dessa tillhörde Gillesektionen. Inom gillesektionen hade man ibland samdansning där varje dansdiciplin visade ”sina danser”. Dessa samdansningar var synnerligen uppskattade och gav de deltagande möjlighet att pröva på sådant man normalt inte dansade men ökade också samhörigheten inom föreningen.

Den Folkliga gruppen blev tyvärr den första av Hamboringens grupper som tvingades lägga ner. Det blev inga nya dansare och det låg nog i tiden att folk intresserade sig mer för de nya häftiga danssporterna än för de traditionella danserna.

Vi minns Anders med tacksamhet och värme, våra tankar går till hans närmaste.

Dansvännerna